Blogování jako práce z domova – na co si dát pozor

Článek napsal Václav Bartoš dne 23.11.2017 . Zařazeno v kategorii Tipy a triky

Foto: Vladimír DužíkBlogování se  jeví jako práce snů. Všichni totiž touží po volnosti, chtějí pracovat odkudkoliv a v libovolný čas. Skutečně je ale všechno tak růžové? Sami možná víte, že ne. I když tahle úvodní fotka není ilustrační, je od našeho blogera Vladimíra Dužíka, který je právě na Filipínách a domů se nechystá.

Blogování je skutečně jedna z prací, kdy může nezávislý profesionál pracovat z domova, bez problémů skloubit pracovní povinnosti s péčí o rodinu a také s realizací svých snů. Navíc díky blogování mohou i cestovat a stát se digitálními nomády. Podíváme se na to, zda o to vůbec stojí a odkud čeští blogeři a blogerky nejčastěji blogují.

Proč ano a proč raději ne?

Největší výhodou je, že jste sami sobě vlastním šéfem. Domácí kancelář lze využívat v libovolnou dobu, nikdo vám nebude přikazovat pracovat od devíti do pěti. Sami si určujete, kolik času chcete věnovat práci a kolik jiným aktivitám. Homeworking také šetří čas – nemusíte nikam dojíždět. Navíc není nutné pracovat přímo z domova. Máte-li mobilní internet s dostatečným FUP, dá se pracovat třeba z vlaku, auta, od bazénu na zahradě nebo z druhého konce planety. Ale o tom až za chvíli.

A ty nevýhody? Velmi rozšířeným problémem mezi blogery je pocit osamělosti. Pokud máte domácí kancelář, nesetkáváte se pravidelně s žádnými kolegy a může vám chybět sociální kontakt. Lze to vyřešit třeba sdílenou kanceláří či občasným pracováním z kavárny, jenže tím zase přijdete o tu největší výhodu práce z domova. Další potíží bývá nemoc. Zatímco v zaměstnání byste si mohli vzít nemocenskou, jste-li svým vlastním šéfem, nikdo vám dovolenou nedá. Nebudete-li pracovat, nedostanete peníze. S horečkou sice nebudete zrovna v nejlepším rozpoložení pro psaní nového článku, avšak většina blogerů tyto chvíle využívá aspoň pro dohnání restů, na které doposud nebyl čas. Protože když zrovna je dost práce, tak ji prostě udělat musíte. Ono by se totiž také mohlo stát, že až se uzdravíte, moc jí nebude. A to je další možný problém, sehnat si dost práce občas není jednoduché. Ale od toho ostatně máte PlaClu, my zajišťujeme zakázky blogerům každý den.

Často se ale u začínajících a jen mírně pokročilých blogerů setkáte s nedostatkem vnitřní motivace. To jsou takové ty příspěvky stylu: „Dlouho jsem sem nic nenapsal…“, „Uplynulo půl roku, co jsem psala naposled…“ S tou bohužel pomoci nedokáže nikdo. Sami si musíte říct, jestli vám to blogování za tu námahu stojí a držet nad sebou bič. Ač budete někdy ztrácet chuť do další práce, čtenáři na vaše články už čekají.

Jak je to s tou prací z domova?

Vraťme se nyní k největší výhodě – možnosti práce z domova. Ani tohle totiž není ve všech směrech bezproblémové. Domácí prostředí může naopak snižovat produktivitu. Ráno si přispíte, protože vás nic nenutí vstávat, pak je téměř poledne, kdy ztratíte spoustu času přípravou oběda, následně si všimnete, že by bylo dobré zalít kytky, do toho už přijdou děti ze školy a budou vám chtít sdělit, co zajímavého zažily. A kdy budete mít klid na práci?

Dobré pracovní podmínky si doma musíte vytvořit. Co se osvědčilo, je práce u stolu nebo alespoň v domácí kanceláři. Vyhýbejte se polehávání v posteli nebo válení se u televize. Někdo dokonce preferuje práci ve stoje u počítače na vyvýšeném stole. Psaní vyžaduje určitou tenzi těla. S ní budete mít práci dříve hotovou. Chcete-li být produktivní, sedněte si k pracovnímu stolu, vypněte televizi, rádio a soustřeďte se chvíli opravdu jen na práci. Dobré je také odložit telefon a zavřít e-mailového klienta. Domácí mazlíčky odveďte do jiné místnosti a zkuste se vyhnout prokrastinaci. Zakažte si sociální sítě a další žrouty času. Snáze se tak dostanete do tzv. flow, ve kterém tok textu bude přicházet jako by sám.

Úplně nejlepší je používat svou domácí kancelář jako klasickou. „Docházejte“ tam a určete si pevnou pracovní dobu. Pokud nedokážete oddělit čas pro práci a volno, nemůže to dobře dopadnout.

Dá se skutečně pracovat odkudkoliv?

Doposud jsme mluvili jen o práci z domova, nicméně blogování je lákavé zejména pro lidi, kteří rádi cestují po světě. Psát se přece dá odkudkoliv, ne?

Ano i ne. Pokud občas odjedete někam na dovolenou, nemusíte mít strach, blogovat z hotelu určitě zvládnete. Otázkou ovšem zůstává, kdo by chtěl pracovat na dovolené, že? S cestováním z jednoho místa na druhé je to komplikovanější. Blogovat se dá odkudkoliv, což je fajn třeba v případě, kdy chcete zkusit nějaký čas žít v cizině. Najdete-li si ubytování mimo centra drahých měst, vše se dá zvládnout. Například v Thajsku se dá vyžít s 10 000 Kč měsíčně. Jídlo tam seženete do třiceti korun, pronájem garsonky začíná kolem 5 000 Kč.

Pokud budete často přejíždět z místa na místo, připravte se na komplikace. Obrovským usnadněním je zrušení roamingu, nyní lze i v zahraničí datovat za české ceny, takže problémy s hledáním Wi-Fi budete mít jen mimo EU, kde by byla mobilní data příliš drahá. Hledání míst vhodných k psaní se však nezbavíte. Můžete sice psát z vlaku, z letiště, z kavárny, ale klid na práci tam pravděpodobně mít nebudete.

A ještě jedna věc. V zahraničí určitě potkáte spoustu lákadel. Pro někoho to bude moře, pro dalšího místní bary, památky, obchody či zážitky jako potápění. Odolávat jim je poměrně těžké a někteří digitální nomádi radí, že je proto lepší cestovat ve skupinách. Společně snadněji nastavíte pracovní morálku.

V malém průzkumu, jehož výsledky můžete sledovat online, jsme se ptali zejména na to, odkud blogeři a blogery PlaCly píší. Vzorek co do počtu respondentů stále není reprezentativní, ale odpovídá trendu, který sami v PlaCle sledujeme. Píší především z domova. Ptali jsme se také na to, na co si nejvíce dát při psaní pozor, aby na něj byl patřičný klid a zda byla motivací k blogování časová flexibilita a možnost pracovat odkudkoliv.

1. Chtěla jsem světu ukázat i kousek ze svého života a proto ho mám jako deníček- k vypsaní se 🙂
2. Od mala mě baví psaní, jde mi asi nejvíc ze všech profesí. Možnost dělat odkudkoli je benefit
3. Byla jsem na mateřské, takže ano, čas byl, ale chtěla jsem zveřejnit své názory
4. Blogování je jenom jedna z mnoha mých činností
5. Ztráta dobrého zaměstnání pro chorobu
6. Projekce vlastních myšlenek ostatním
7. Svůj blog mám jako koníček, ne práci
8. Prostě jsem to chtěla zkusit.
9. Nuda v předchozím zaměstnání.
10. Doplnění stávajícího webu
11. Zábava a peníze

Zde jsou výsledky ankety online: https://www.survio.com/p/blogeri-digitalni-nomadi

I bez cestování po světě má blogování spoustu výhod

Blogování je práce, která vám dává neomezené možnosti. Nemusíte zrovna odcestovat na druhý konec planety, aby vám změnilo život, pokud se jím rozhodnete živit. Povětšinou to budou změny k lepšímu. Postavíte se na vlastní nohy a naučíte se postarat sami o sebe po všech stránkách. Nepočítejte s tím, že byste museli ovládat pouze psaní. Jako bloger na volné noze se budete muset seznámit také se základy marketingu, propagace a dalšími obory. Všechno je to ale nesmírně zajímavé a nikdy v tom nebudete sami. Na internetu existují skupiny blogerů a různě po republice se konají živá setkání. I my v PlaCle vám rádi poskytneme spoustu zajímavých tipů, jak psát skvělé články, jaké SEO nástroje stojí za pozornost apod. Stačí sledovat náš blog.

Jak se ukázalo na naší anketě, jako bloger či blogerka si musíte hájit to nejcennější, co máte – klid na práci. Díky tomu uděláte vytyčenou práci rychle a včas a můžete se věnovat dalším věcem. Musíte sice trochu více žít v online světě, ale pokud zvládnete oddělit pracovní čas od soukromého, můžete jenom získat – práci, co se vám přizpůsobí, rozhled v různých oblastech, kontakty, spoustu nových možností.

A pak si můžete po práci užít cestu k vodě jako náš bloger Vladimír Dužík, který aktuálně bloguje z Filipín.

3 komentáře: “Blogování jako práce z domova – na co si dát pozor”

  1. Filip Bartoš napsal:

    A nemíchá se tu dohromady blogování a copywriting? 🙂

  2. Václav Bartoš napsal:

    O copywritingu nepadlo v článku ani slovo. Celý článek je o blogerech.

  3. Filip Bartoš napsal:

    Ok 🙂
    Kdybych měl připsat můj pohled:
    V době, kdy jsem pracoval z domu, tak jsem potřeboval mít před prací pohyb. Běhání, posilku, cokoliv… Překvapuje mě, že to tu není zmíněné 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × two =