Jak často psát placené články

Článek napsal Martin Jersák dne 6.12.2011 . Zařazeno v kategorii Tipy a triky

Pro mnoho blogerů se stává placené blogování dominantním zdrojem příjmu blogu a řeší dilema, jaký určit poměr mezi placenými a běžnými články. O kvalitní blogy je zájem a mají hodně akceptací od inzerentů. A tak se může bloger dobrého blogu dostat na scestí, kdy začne psát jenom placené články. Blog ztratí původní směr obsahu a trvalí čtenáři, kteří tvoří hlavní ceninu blogu, začnou odpadat. Na druhou stranu žádný bloger nechce přijít zbytečně o možnost si vydělat. Inzerenti preferují blogy s větším poměrem přirozených článků. Na všeobecných blozích s velkým procentem reklamních článků dávají inzerenti akceptace častěji, ale za základní cenu. U oborových blogů s menším procentem reklamních článků akceptují článek za vyšší cenu než základní.

Z již dvouletého pozorování vývoje blogů mohu doporučit, aby byly vždy mezi placenými články minimálně 2-3 běžné články tvořící hlavní obsah blogu. Při větší hustotě reklamních článků padá blog do skupiny „pouze reklamní web“ a jsou akceptovány většinou inzerentů pouze za základní cenu u poptávky. Samozřejmě, když je poměr větší, je to pro kvalitu blogu lepší.

4 komentáře: “Jak často psát placené články”

  1. Carl114 napsal:

    Teď záleží jestli je někdo, kdo nabídne takovou cenu, která odpovídá blogu na kterým moc PR není. Já myslím, že lidé mají omezené možnosti a raději zaplatí 3 méně kvalitní PR než jeden kvalitní na dobrém webu. Nebo myslíš, že se takový najdou? A s tím poměrem souhlasím. Přijde mi to tak akorát.

  2. Martin Jersák napsal:

    Současné ceny, které se platí v systému jsou tržní = je to průnik toho kolik je inzerent schopen zaplatit a za kolik je bloger ochoten napsat. Inzerenti porovnávají tvůj blog v poptávce cca dalšími 100-200 blogy. Pokud se nabídneš za vyšší cenu a nejsi akceptován, tak tvůj blog je na nízké úrovni. Pokud se navrhneš za 500Kč+ a budeš akceptován, tak patříš mezi ty lepší blogy. Nejlepším blogům v systému platí inzerenti 1000 – 1500 Kč za článek.

  3. Homer napsal:

    Já se snažím dodržovat vyšší poměr, píšu asi 4-5 neplacených na 1 placený čánek, ale chce to mít dost článků do zásoby.

    Cenové nabídky některých inzerentů jsou úsměvné a vůbec nekorespondují s kvalitou blogů.

    Nešla by v systému udělat nějaká vychytávka, aby se mi zobrazovaly nabídky inzerentů až od nějaké nastavené ceny? Za obvyklých 140 Kč psát nehodlám, takové nabídky mi jenom překáží a zdržují.

  4. dusi napsal:

    Díky za tip na počet článků. Sám to nedovedu odhadnout. Ale mám více blogů, takže vždy se pro nějaký najde něco na napsání z nabídky inzerentů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

twelve − seven =