Rozhovor s blogerem 3

Článek napsal Martin Jersák dne 30.12.2013 . Zařazeno v kategorii Všeobecné

1. Představ se (přezdívka)?
Vlastně ani nejsem bloger, tedy se za něj nijak moc nepovažuji. Bloger je podle mne ten, kdo pravidelně – řekněme alespoň jednou do týdne – napíše na svůj blog článek, nebo chcete-li post. Já sice mám vlastní blog  a letos jsem spustil ještě takový specifický blog, ale nepíšu tak často, jak by se asi slušelo.

2. Kolik máš blogů/jak dlouho/kolik ti vydělají?
Čistokrevné blogy mám již zmiňované dva, nepočítám-li jeden v angličtině, který vlastně píše ve skutečnosti můj pes:) Mám ale vcelku dost obsahových webů, řekněme magazínů, pro které jsem hledal vedlejší uplatnění a Placla se mi tak docela hodila do krámu. Aktuálně jich je zapojených 16, přitom některé zatím nezveřejnily ani jediný placený článek. Faktem je, že obrat jich dělá jen pár. Nejlepší z nich vydělal na asi dvou stovkách článků kolem sta tisíc.

3. Jaké jsou tvé cílové skupiny návštěvníků/témata webů?
Převážně je tématem cestování, auta, bydlení, zdravá výživa a pak jich je několik bez přesného zaměření.

4. Co se ti osvědčilo jako nejlepší pro vysokou návštěvnost tvého blogu/ů?
Psát tak, aby mne to bavilo. Paradoxně ale na takových webech moc článků neprodávám. Hlídám si hodně témata. Neberu všechno, co přijde, a když píšu, tak chci, aby to zapadlo do konceptu webu. Takže máme třeba v nabídce web o cestování, kde když napíšeme článek, máme hned v první den několik set až tisíc přečtení. Možná, že by to bylo atraktivní místo pro inzerenta z oblasti her nebo vrat do garáže, ale já takový článek nenapíšu.

5. Co děláš pro inzerenty, aby byli spokojeni s tvým blogem/články?
Pravdou je, že sám moc článků pro inzerenty nepíšu, vlastně píšu jen asi na dva nebo tři weby, na ty, o kterých jsem mluvil před chvilkou. Na ty, které mne baví a záleží mi na nich. A u takových článků se snažím, aby přinesly něco čtenářům, třeba nějakou zajímavou nebo novou informaci, nebo aby pobavily atd. Možná v tom je moje novinářská minulost, ale neumím psát jen takový „vatový“ článek. Nebo asi umím, ale nechce se mi.

6. Bereš i poptávky, které nejsou v souladu s tvým přesvědčením (půjčky, porno)?
Jak jsem už říkal, na weby, které vlastně ani nepatří mně, ale mé firmě, nepíši vždy já. O placené články se nám stará kolegyně a je plně na ní, jaké články vezme. A je šikovná, je schopna napsat o půjčkách, roletách i strojním jeřábu. Zda-li někdy psala o pornu, tak to netuším, ale jak ji znám, tak asi ne:-). Je dobré mít někdy určité hranice.

7. Co by jsi doporučil začínajícím blogerům?
Ať píší to, čemu rozumí.

8. Jaký častý nedostatek vidíš na blozích?
Hlavně na článcích z PlaCly, kterou používám i jako inzerent, vidím často snahu jen splnit počet písmenek. Autoři články po sobě nečtou a někdy je to docela smutné. Čeština je krásný jazyk a je radost ho používat. Sám nejsem žádný velký spisovatel, ale když někdy čtu to, co nám blogeři doručí, stydím se i za ně.

9. Jaký častý nedostatek vidíš v poptávkách inzerentů?
Asi nejpitomější poptávky jsou ty, kde si inzerent objedná pozitivní recenzi. Většina blogerů nemá s výrobkem žádnou zkušenost, jak tedy mají napsat pozitivní či jakoukoli jinou recenzi? Sám dávám volnější zadání a vždy se těším, co z autora vypadne. Bohužel často je to unifikovaný text, kde jen slovo pneu bylo nahrazeno slovem parfém a opačně. Teď třeba jeden inzerent objednal recenzi na ebook, který ale nedal vůbec k dispozici.

10. Máš postup jak vytvořit úspěšný blog?
Zapojte do tvorby své čtenáře. Snažte se vybudovat komunitu a sdílejte. Pokud budou vaše články sdílet i ostatní, pomůže to blogu i návštěvnosti a ukáže se, zda jste opravdu úspěšní.

5 komentářů: “Rozhovor s blogerem 3”

  1. Michal napsal:

    Četl jsem nepozorně, nebo nikde nebylo zmíněno, s kým rozhovor je, příp. uveden odkaz na web autora?

  2. Martin Jersák napsal:

    Rozhovory jsou dělány anonymně, aby byl ochráněn business blogerů.

  3. Petr napsal:

    Tyto rozhovory jsou pro mne inspirující. Mít tolik blogů a k nim i ty výdělky, to by se mi líbilo.Zatím mám dvě stálé autorky, abych na všechno nebyl sám a sám píšu jen to, co mě baví. Takže vlastně na půl cestě už jsem 😉

  4. Apo napsal:

    Dobry napad s rozhovory s bloggery. Upravim poptavky 🙂

  5. Tom napsal:

    Hezké 😉 Budou i další rozhovory?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four × three =